Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Σπάρταθλον

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Αφετηρία του στάθηκε η αφήγηση του Ηροδότου για την μάχη του Μαραθώνα. 
Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα, τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη (490 π.Χ), τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στον Μαραθώνα. Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη " την επομένη της αναχώρησης του" από την Αθήνα.

Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη διαδικτυακό τόπο. 


Εμείς συζητήσαμε για το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, μάθαμε για τον Φειδιππίδη και τη διαδρομή που ακολούθησε, δραματοποιήσαμε τον θεσμό και κάναμε αγώνες στην αυλή του Νηπιαγωγείου μας. Κέρδισε ένας, δύο, τρεις... κερδίσαμε όλοι. Κατασκευάσαμε μετάλλια (θέλαμε και κάτι να λάμπει βεβαίως) αλλά και κότινους από κλαδιά ελιάς. Βγάλαμε και μια αναμνηστική φωτογραφία που θα μπει στην δική μας εφημερίδα, την εφημερίδα των μικρών Σπαρταθλητών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου